/Lenes Keramik
Lenes Keramik 2020-05-12T08:01:30+00:00

Keramik

De fleste forbinder nok keramik med brugskunst. Krukker, vaser, potter, krus og kopper, der godt kan se smukke ud i både form og farve, men som alle har en funktion. De kan bruges til noget.

Anderledes med Lene Kersting. Hendes keramiske værker er langt overvejende figurative og kan ikke umiddelbart bruges til noget i en funktionel forstand. De er i bund og grund skulpturelle objekter. Vil det sige, at de er naturalistiske og gengiver ting på en fuldstændig realistisk måde? Både og, men for det meste nej, må svaret være.

Tag for eksempel et kig på de keramiske æbler. De ser umiddelbart meget æbleagtige ud omend væsentligt større end dem, man kan købe hos grønthandleren. Når et af dem har fået titlen ”Yduns æble”, falder tiøren imidlertid. I den nordiske mytologi er det gudinden Yduns æbler, der skænker aserne evig ungdom, og Ydun selv er en ungdoms- og frugtbarhedsgudinde. Kigger man på den græske mytologi, har man hesperidernes have langt mod vest, hvor en enkelt bid af et gyldent æble fra det dragebevogtede træ ligeledes giver evig ungdom.

Ser man på Lene Kerstings keramiske arbejder, opdager man, at der bag den umiddelbare genkendelighed lurer en dybere betydning. Ofte er figurerne lettere eller meget stiliserede, og de kan minde om de objekter, som fortidige civilisationer skabte for at sikre jagtlykken eller formilde guderne, så der ikke blev tørke eller hungersnød. Magiske objekter. Runde sten med fodaftryk, amuletter til at hænge om halsen, dyrehoveder, relieffer af heste med vinger. Værker, der både er genkendelige, men som også viser tilbage til kultiske ritualer fra en fjern fortid. En fortid, der ikke desto mindre er dybt indlejret i vores dna. Vi har jo genetisk set ikke forandret os siden stenalderen.

På denne måde appellerer Lene Kerstings stentøjsskulpturer til vores fantasi på en helt anden måde end ”normal” keramik. Det er fedt at se på et drageskib ridende på en stiliseret bølge og blive taget direkte tilbage til vikingetiden – eller Game of Thrones, hvis man mere er til den genre. Det er spændende at betragte akrobater, der både ligner figurer fra den danske bronzealder og fra den minoiske kultur, og det pirrer vores nysgerrighed at se statuetter forestillende alt fra engle til frugtbarhedsgudinder holdende om og fremhævende deres bryster.

Med en Lene Kersting-skulptur får vi altså ikke kun noget interessant og æstetisk smukt at se på. Vi får også adgang til en verden med rødder tilbage til vores fjerne fortid. Og det er altså ret cool!